ALLES OVER HARDLOPEN

Tempo hardlopen verhogen

Vraag 243 Tempo hardlopen verhogen

Hoi Stef

Ik heb gehoord dat je de tempo's die in de trainingsschema gebruikt worden (tempo 1,2,3,3+) allen kan verbeteren als je eerst de onderste verbeterd. Dus als je tempo 3+ wil verbeteren moet eerst tempo 1,2,3 breed genoeg zijn om 3+ te verbeteren. Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Ik hoor graag van u of dit klopt, en hoe het anders in elkaar zit.

Met vriendelijke groet,

Daan


Ons antwoord

Hallo Daan,

Bedankt voor je goede en leuke vraag.

Om mee te beginnen: we maken niet gebruik van tempo 1,2,3,3+ maar van tempo 1,2,2+,3.

Tempo 2+ is ietsje harder als tempo 2. Tempo 3+ is boven de anaŽrobe drempel.

Er bestaat een rechtlijnig verband bestaat tussen de hartslag en de intensiteit (tempo 1,2,2+,3). Vanaf tempo 3+ gaat dit verband verloren.

Het klopt dat wanneer je tempo 3 wilt verbeteren moet eerst de basis (tempo 1,2) in orde zijn. Bij het bouwen van een huis gaat er van alles mis als de fundering niet goed is. Ook: door het toepassen van een rustige opbouw is het trainingseffect groter als je intensiever gaat trainen, omdat de trainingsprikkel dan in verhouding sterker is.

Je opmerking: Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Gedeeltelijk is deze opmerking juist: hoe beter je conditie hoe beter je de trainingen en herstel aan kan. Echter er is ook een rechtlijnig verband tussen de tempo's 1,2,2+,3.

Tenslotte: tempo 3+ trainingen zijn voor 800m tot 1500 m lopers en voor lange afstandlopers niet geschikt.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site