ALLES OVER HARDLOPEN

Psychologische sportboeken

Hoe verloopt zo'n eerste bestelling via bol.com?

1 Klik op het boek dat je wilt bestellen. 2 Klik "Bestel snel" of "In winkelwagen" als je nog verder wilt winkelen. 3 Klik op "Ga verder met bestellen". 4 Voer je adres gegevens in. 5 Maak een keuze uit de betaalmethode (het is mogelijk na aflevering te betalen). 6 Bevestigingen. 7 Populaire boeken die besteld zijn op een werkdag heb je de volgende dag al in huis.

De Tao Te King Voor Hardlopers door George Hulskramer
Lopen In De Geest Van Loa Tse

Paperback |175 pagina's | Altamira-Becht | maart 2011
Beschrijving:
Nu er een ware hardloopgolf door het land gaat Ė nooit eerder waren zo veel mensen in de ban van het hardlopen Ė, is het goed om stil te staan bij de geestelijke gesteldheid van de hardloper. Lopen we niet te hard van stapel, over- of onderschatten we onze loopvermogens niet, is plezier dan wel prestatie onze diepste drijfveer? Auteur/vertaler/sportman George Hulskramer ging te rade bij de taoÔstische levenswijsheid van Lao Tse, die 2500 jaar geleden zijn meesterwerk Tao te King (letterlijk 'Boek over de weg van het leven') schreef, dat nog altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie vormt voor iedereen op zoek naar de zin van het leven. De Tao te King voor hardlopers bestaat uit 81 pakkende teksten Ė even veel hoofdstukken als de Tao te King telt. Een voorbeeld: 'Pas als falen en succes geen vat meer op je hebben, kun je elke dag, zo niet een leven lang, in vrede van je sport genieten.
Recensie:
Bijzonder hardloopboek waarin de schrijver is geinspireerd door de Tao te King, een vijfentwintighonderd jaar geleden geschreven boek van Lao Tse. Het begrip Tao is ondefinieerbaar. Het kan een soort blijmoedige levenshouding zijn, het ervaren van een leegte. Niet iedere loper zal daarop uit zijn, maar de schrijver probeert, net als in het boek van Lao, in 81 overpeinzingen sporters (ook niet hardlopers) te inspireren. Ieder bepaalt zelf wat hij ermee wil doen. Het is dus beslist geen handleiding. De hoofdstukjes gaan over plezier krijgen in het bewegen zelf, geen competitie willen aangaan, leegte in je hoofd zoeken. 'Hoe minder je boven je macht grijpt, hoe langer je in goede gezondheid van je sport kunt blijven genieten', laat de schrijver weten. Er zullen zeker sporters zijn die deze teksten graag zullen lezen, maar er zijn er net zoveel die juist wel genieten van het aangaan van competitie en daaraan hun levenskracht ontlenen. Nadeel is dat je de stukjes tijdens het lopen niet bij de hand hebt. Gelukkig kan iedereen zelf bepalen of hij zich aan deze wijsheden wil overgeven. Geillustreerd met zwarte en grijze silhouetten van hardlopers.
B. Handgraaf

Bestel bij

Runningtherapie door Bram Bakker en Simon van Woerkom
het standaardwerk voor lopers en professionals

Paperback |152 pagina's | Arbeiderspers | oktober 2008
Beschrijving:
Runningtherapie is het boek waarin de actuele stand van zaken met betrekking tot bewegen ter bestrijding van psychische klachten, en het voorkomen daarvan, uitvoerig wordt besproken.
Met onder meer een overzicht van de klachten waarbij het kan werken, de plek temidden van therapie en pillen, de mogelijke werkingsmechanismen en een uitvoerige uiteenzetting van de aanpak. Ook voor de absolute beginners.
Met schemaís, maar ook luchtige tekeningen van Dr. Sigmund uit de Volkskrant. En een voorwoord van Nederlands succesvolste marathonloper aller tijden, Gerard Nijboer, die zelf als psychiatrisch verpleegkundige heeft gewerkt.
Voor iedereen die interesse heeft in de effecten van een regelmatige duurloop op onze psyche, voor professionals die het met de beschikbare pillen en therapieŽn niet redden, en zij die psychische klachten hebben, of dreigen te krijgen, en daar zelf wat aan willen doen. Runningtherapie heeft de toekomst!
Over de auteurs:
Bram Bakker is hardloper, psychiater en publicist. Eerdere boeken die hij over de psychiatrie en hardlopen schreef waren zeer succesvol (zie www.brambakker.com).
Simon van Woerkom is hardloper en fysiotherapeut. Hij was de grondlegger van de enige Nederlandse opleiding tot runningtherapeut, die hij thans samen met Bram Bakker organiseert.

Bestel bij

Over scherp zijn gesproken door Rico Schuijers
beter sporten onder druk

Paperback | Bohn Stafleu Van Loghum
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Als een sporter of coach over 'scherp zijn' praat, dan heeft hij het over het richten van de aandacht. In de praktijk blijkt dat aandacht ťťn van de belangrijkste aspecten is van prestaties op topniveau. Het is een menselijke eigenschap die onontbeerlijk is voor het dagelijks functioneren en in het bijzonder bij topprestaties op allerlei gebied. Als verklaring voor succes en falen geven sporters vaak aan dat dit met aandacht te maken heeft of met verwante termen als concentratie en afleiding.
Sportpsychologen en mentale training spelen een rol gedurende de hele loopbaan van een sporter, dus niet slechts als een sporter in de problemen is geraakt. De essentie van mentale training ligt in sporters leren omgaan met afleidingen. Een regenpauze bij tennis, een vogeltje op de green bij golf, een valse start, joelende toeschouwers en een waardeloze toernooi-organisatie zijn voorbeelden van afleidingen. Bij dit soort afleidingen is er geen sprake van dieperliggende persoonlijkheidsstoornissen. Een sporter die gaat presteren moet op dat moment alleen zijn aandacht richten op dat wat van belang is voor zijn prestatie. Hij moet voor honderd procent gericht zijn op de uitvoering van de taak of vaardigheid die de sport vereist. Met andere woorden, niet afgeleid zijn of afgeleid worden. Dat is de essentie voor het verbeteren van prestaties.
Recensie:
Dit boek handelt over aandacht als een van de belangrijkste aspecten van prestaties op topniveau, in het bijzonder op het gebied van de sport. Vandaar ook dat de schrijver verschillende sportpsychologische theorieŽn met betrekking tot het begrip aandacht bespreekt. Uiteraard komen daarbij ook de begrippen concentratie, als gerichte aandacht, en mentale training ter sprake. Naast aandachtsstijlen worden in het bijzonder vier aandachtsprocessen besproken, namelijk het vrijmaken, verzamelen, richten en vasthouden van de aandacht. Verder bespreekt de auteur een aantal bewegingstheorieŽn, waarbij onder andere wordt ingegaan op het motorisch leren en op het uitvoeren van bewegingen. Tevens worden voorwaarden en technieken besproken om met afleidingen, die de aandacht doen verschuiven, om te gaan. Het gaat hier om een informatief boek dat van harte aan sporters, trainers en coaches kan worden aanbevolen. Alleen is het jammer dat de auteur, juist ook in relatie tot het begrip aandacht, bij de bespreking van het motorisch leren, niet de betekenis van leerstrategieŽn in zijn beschouwing heeft opgenomen.
(Biblion recensie, Dr. H.F. Pijning.)
Mening klant bol.com:
Een topper in het Nederlands.
Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Het geeft een korte duidelijke uitleg van wat er "te koop" is op het gebied van mentale begeleiding in de sport. Naast een stukje theoretische onderbouwing wordt op veel plaatsen in het boek de vertaling naar de sportpraktijk gemaakt. In mijn ogen een aanrader voor iedereen die bezig is met het begeleiden van sporters.

Bestel bij

Mentale training in de sport door Rico Schuijers
toepassing en effecten

Paperback | 164 Pagina's | Reed business information | 2004
ISBN: 9035226968
Beschrijving:
De belangen in de topsport zijn in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarmee is ook de mentale druk als prestatiebepalende factor een grotere rol gaan spelen. Zelfvertrouwen blijkt doorslaggevend op het moment dat het er echt om gaat. Dit boek leert (top)sporters alles over mentale trainingsprogramma's en bewijst dat het gebruik ervan hun vruchten afwerpt.
Zelfvertrouwen trainen? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek gedaan met topsporters van wereldniveau, bewijst dit boek dat sporters beter presteren wanneer ze hun mentale vaardigheden trainen. Mentale training verbetert de technische uitvoering, waardoor (top)sporters hun hoogst haalbare persoonlijke niveau halen, waardoor (top)sporters uiteindelijk vaker zullen winnen.
Praktijkoefeningen Mentale training in de sport is zeker niet alleen theoretisch van aard, maar is evenzeer verrijkend waar het gaat om ademhalings-, ontspannings- en energieoefeningen. Hoe verbeter ik mijn zelfvertrouwen? Hoe bereik ik het juiste spanningsniveau in een wedstrijd? Welke processen zijn van invloed op mijn prestatie?
Kortom Mentale training in de sport geeft aanbevelingen, wetenschap en gaat over falende sporters, verdwenen automatismen, persoonlijkheid, het ongrijpbare fenomeen dat topvorm heet, black-outs, overtraining en ga zo maar door. Kortom interessante informatie voor iedere beoefenaar die zijn sport serieus neemt, alsmede voor een ieder die actief betrokken is in de sport. Dit boek is de mentale oppepper tot in lengte van dagen.
Rico Schuijers de auteur van dit boek is sportpsycholoog en mental coach. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij met honderden sporters gewerkt.

Bestel bij

Mentale training voor de sporter door P. Bersee

Paperback | 180 pagina's | Boekenplan | april 2007
Beschrijving:
Het doel van dit boek is de lezer inzicht te geven in verschillende mentale factoren en vaardigheden die van invloed kunnen zijn op het prestatieniveau en een basis te geven om er zelfstandig in de praktijk mee te kunnen werken.
Het boek is bestemd voor zowel de individuele sporter (tennisspeler, golfer etc.) als de teamsporter (voetbalspeler, handbalspeler etc.), de amateur en de topsporter. Op toegankelijke wijze wordt inzicht gegeven in de mogelijkheden van mentale training en de sporter kan met de verkregen kennis zelf aan de slag. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal opdrachten die helpen de theorie in praktijk om te zetten.
De volgende zes hoofdonderwerpen vormen de basis van de mentale training in dit boek:
Ideale mentale toestand.
Motivatie.
Effectief doelen stellen.
Toepassingen van imaginatie.
Stresshantering.
Aandachtsbeheersing.

Bestel bij

Fit in hart en spieren door R. Ratering
een gezonde geest in een gezond lichaam

Paperback | 186 pagina's | Boekencentrum | 2008
Beschrijving:
Fit in hart en spieren is een baanbrekend boek over de combinatie van lichamelijke en geestelijke fitheid. Het is de eerste Nederlandstalige uitgave die uitlegt hoe geest en lichaam op elkaar inwerken. Het geeft ook een compleet pakket aan richtlijnen op het gebied van beweging, voeding, gezondheid en ontspanning, voor beginners en gevorderden. Het richt zich daarbij niet alleen op het lichaam (de spieren), maar ook op het mentale of geestelijke vlak (het hart). Kortom: dit boek bevat de sleutels die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl voor de complete mens.
Recensie:
Met hart bedoelt dit boek het mentale en geestelijke vlak van training, met spieren de lichamelijke aspecten en de oefenvormen. Vandaar de ondertitel 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Het eerste hoofdstuk richt zich op de kostbare schat van gezondheid en gezond leven. Daarna informatie en tips over beweging en houding als voorbereiding op de training. De trainingen zijn gericht op uithoudingsvermogen, kracht en afvallen. Met resultaatgerichte trainingsrichtlijnen en inspirerende verhalen van mensen. Ook gerichte hoofdstukken over voeding, overgewicht, roken en alcohol, slapen en oud worden. De methode is in de praktijk beproefd en heeft al veel mensen geholpen. Bij het boek hoort een website met downloads, interviews, links en meer informatie: www.fitinhartenspieren.nl. De auteur is gediplomeerd sportinstructrice, journalist over medische fitness en sport. De coauteur is personal coach en therapeut bij een pastoraal hulpverleningsbureau. Een boek voor mensen die beginnen met sporten op alle leeftijden of mensen die het steeds niet volhouden om gezond te leven. Leuk vormgegeven en inspirerend geschreven.
(NBD|Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma MBA)

Bestel bij

Effect door Johann Olav Koss, Heidi Ihlen & Bente-Marie Ihlen
over communicatie en teambuilding

Paperback | 240 Pagina's | Uitgeverij Elmar
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
In de zomer van 1992 legt Johann Olav Koss contact met de psychologen Bente-Marie en Heidi lhlen, specialisten in communicatie. Doel: goud winnen op de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994. Resultaat: 3 gouden en 2 zilveren medailles alsmede een eervolle vierde plaats voor Koss en het Noorse schaatsteam.
Het proces dat tot dit succes leidde kreeg zijn neerslag in dit boek. Effect gaat over communicatie en teambuilding. GedrieŽn maakten de auteurs een communicatiemodel dat voor Johann Olav Koss persoonlijk zeer succesvol was, maar dat iedereen kan toepassen.
Effect is een boek voor (top)sporters en trainers; maar evenzeer voor managers en werknemers; en voor echtparen en vrienden. Kortom, voor iedereen die (nog) meer uit het leven wil halen.
'Kan een schaatser sneller schaatsen wanneer hij goed met zijn team communiceert?
Kan een bedrijf of gezin baat hebben bij een beter onderling contact?
Recensie:
De titel slaat op de uitwerking die wij - vaak onbedoeld - hebben op anderen en het effect dat anderen op ons hebben. Voor het gemak worden in dit boek de menselijke drijfveren onderverdeeld in die van de "buik" en van het "hoofd". Verder worden begrippen geÔntroduceerd als "tellertje in de buik", "onderhandelingsruimte" en "platform". De Noorse schaatser Johann Olav Koss en twee Noorse psychologen geven in dertig korte hoofdstukken inzicht in de communicatie tussen mensen. Het gaat om algemeen herkenbare aandachtspunten die met wat goede wil ook in de sport en op kantoor zijn toe te passen. Het is een prettig geschreven, toegankelijk boek zonder jargon en bijna zonder literatuurverwijzingen.
(Biblion recensie, D.C.J. Grabijn.)
Durf jezelf te leren kennen
Mening klant bol.com:
Perfect boek wanneer je jezelf beter wilt leren kennen. Als je wilt en durft kan het boek een hulpmiddel zijn om een spiegel tegen jezelf aan te houden. Ik heb het boek niet in een keer uit kunnen lezen en bepaalde hoofdstukken vaker gelezen. Het boek kan dingen bij losmaken die je wellicht niet had willen zien van jezelf maar waar je uiteindelijk wel heel veel aan kunt hebben. Ik heb mezelf beter leren begrijpen en vind het een echte aanrader.
Mening klant bol.com:
Een aanrader!!!
Maakt je bewust van het feit dat alles wat je tegen anderen zegt een 'effect' heeft. De auteurs laten de verschillende effecten duidelijk zien aan de hand van levensechte voorbeelden. Waarschijnlijk is dit boek voor psychologen onder ons een open deur maar voor mij als leek was het heel interessant!Wat mij betreft dus een echte aanrader die ik nog vaak zal doorbladeren.

Bestel bij


Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site